Bugun...
SON DAKİKA

TARIM BEKLEMEZ

 Tarih: 02-05-2024 14:41:00
Osman Yorulmaz

Sevgili Mustafakemalpaşalı hemşerilerim; yeniden Merhaba… 31 Mart yerel seçimleri sebebiyle Havadis Gazetesi için kaleme aldığım yazılarıma kısa bir ara vermiştim. Benim de MHP’den Belediye Meclis Üyesi olarak seçilmiş bulunduğum seçimler sonucu Mustafakemalpaşa Belediyesi siyasi anlamda el değiştirdi ve CHP adayı Şükrü Erdem Belediye Başkanı olarak görevine başladı. Kendisine ve oluşturduğu yönetimine yeni dönemde başarılar diliyoruz. Umarız ki güzel ilçemizin gelişmesine ve ilerlemesine dair icraatları hayata geçirebilsinler.  

Bizim her zaman olduğu gibi ana konumuz tarım sektörü olacak. Mustafakemalpaşa Belediye Meclisi’nde, Meclis bünyesinde kurulan ve benim de üye olarak seçildiğim Tarım Komisyonu’nda ve de elbette Havadis gazetesinde yer alan köşemde tarımın bütün meselelerini ele almaya devam edeceğiz.

Yerel seçimler sebebiyle gerçekleştirdiğimiz köy gezilerinde üreticilerin ilettiği bütün sorunları ajandamıza not ettik… Bu sorunların her birinin çözümü için siyasi bir menfaat gözetmeksizin gayret göstereceğiz. Çözüm önerilerini kamuoyuna taşımak için bize soru sorulmasını veya mikrofon uzatılmasını beklemeyecek, doğru bildiğimiz her fikri bulduğumuz her platformda aktaracağız. Bu yüzden Havadis gazetesindeki yazılarımı çok önemsediğimi belirtmeliyim.

İlçemizdeki güncel tarımsal faaliyetlere hızlıca bir göz atalım isterseniz:

*Zeytinin bu yıl var yılı tabir ettiğimiz ürünün bol olduğu bir üretim sezonu geçiriyoruz. Zeytinler tomurcukta ve çiçek açmak için gün sayıyoruz. Bazı köylerimizde çiçeklenme başladı bile. Ancak geçen yıl olduğu gibi, pamuklu bit sorunu baş gösterdi. Zeytin üreticilerimizin bu zararlı için tedbir alması gerekiyor…

*Domates, karpuz gibi sebzeleri erkenden dikerek, turfanda üretim yapmak isteyen ve risk alan çiftçilerimizin yüzleri gülüyor. Nisan ayı içinde sonbahar geç donları dediğimiz düşük sıcaklıklar yaşanmadı. 25 Nisan itibarıyla da tehlike tamamen ortadan kalkmış oldu. Normal dikim sezonu da başlamış oldu…

*Buğday ve arpa gibi hububat yetiştiriciliği yapan üreticilerimiz, Nisan yağışlarından oldukça memnun. Bitkilerini kök boğazı yanıklığı, pas ve külleme hastalıklarından koruyan çiftçilerin alacağı dekara verim bölge ortalamasını 400 kg. seviyelerine ulaştıracak gibi görünüyor.

*Hayvancılık sektöründe ise durumlar biraz daha karışık. Kırmızı ette yılbaşından bu yana meydana gelen artışlar %50 seviyelerine ulaşırken, süt fiyatlarındaki artışlar ise gelen 1 TL 65 Kuruşluk zam sonrası %8 seviyelerinde kaldı. Bu durum süt üreticilerini, üretimden çıkmaya ve süt hayvanlarını kesmeye sevk edecek gibi görünüyor. Tarım Bakanlığı’nın bu duruma acilen çözüm üretmesini bekliyoruz.

Tüm okurlarıma saygılarımı sunuyor, üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum.

 

 

Osman YORULMAZ 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI