Yapılan araştırmalar, tarımsal üretimde en iyi koşullarda bile %50’ye varan oranlarda kayıplar gerçekleştiğini gösteriyor. Bu kayıpların en büyük nedeni ise bitki hastalık ve zararlıları... Bitkilerde kurumaya ve verim kayıplarına yol açan hastalık ve zararlılarla, sadece uygun zamanda ve doğru tekniklerle mücadele edilebilirse sonuç almak mümkün…
Tarım teknolojileri alanında yaşanan yenilikler yukarıda anlattığım soruna yönelik bir çözüm geliştirdi. Tarımsal tahmin ve uyarı sistemi adı verilen istasyonlar kullanılarak bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele etmek günümüzde çok kolay hale geldi. Bu istasyonlar; hava ve toprak sıcaklığı, nem, yağış miktarı, yaprak ıslaklığı, basınç, kar ve rüzgâr sensörleri aracılığı arazi şartlarında veriler toplayarak, internet üzerinden merkezi bir bilgisayara aktarmaktadır. Merkeze ulaşan bilgiler bilgisayar destekli olarak değerlendirilmektedir. Böylece iklimsel veriler, bitkinin gelişme dönemleri, hastalığı yapan mantar, bakteri veya zararlı böceğin biyolojisi düzenli olarak izlenmekte ve gerekli görülür ise kimyasal mücadele için en uygun zaman tespit edilerek üreticilere gerekli duyurular yapılmaktadır.
İlçemizde şu an sadece Ayaz ve Tepecik mahallelerimizde birer adet tahmin ve uyarı amaçlı meteoroloji istasyonu var. Bunlardan toplanan veriler İlçe Tarım Müdürlüğü’ne aktarılıyor ancak bugün için bu veriler yeterli şekilde işlenemiyor ve üretim sezonunda çiftçilerimize herhangi bir ürünle ilgili düzenli bir mücadele uyarısı yapılamıyor. Sonuç olarak istasyon sayımız çok yetersiz. Bir örnek olması için söylemem gerekirse, benim de öncesinde görev yaptığım ve İlçemizin hem nüfus hem de tarımsal alan olarak dört kat büyük olduğu İznik İlçemizde sadece zeytin alanlarına hitap eden ve aktif olarak kullanılan 4 adet tahmin ve uyarı sistemi bulunuyor ve düzenli mücadele duyuruları yapılıyor. Uzatmadan hemen İlçemiz için önerilerimi aktarayım:
1. İlçemizin Çördük-Aliseydi hattına 1, Taşpınar-Karaoğlan hattına 1, Dorak-Onaç-Akçapınar hattına 1 olmak üzere, özel olarak zeytin ürününe hitap eden, en az 3 adet kameralı tahmin ve uyarı sistemi kurulmalıdır. Toplanan veriler İlçe Tarım Müdürlüğümüz tarafından analiz edilmeli ve halkalı leke, antraknoz, zeytin güvesi ve zeytin sineği gibi hastalık ve zararlılar için düzenli olarak oluşturulan uyarılar Ziraat Odamız aracılığıyla tüm zeytin üreticilerimize ilan edilmelidir.
2. Durumtay-Çeltikçi hattına 1, Ormankadı-Yeşilova hattına 1, Orta Mahalle-Doğancı hattına 1, Ayazköy-Karaoğlan hattına 1, Adaköy-Taşköprü hattına 1, Güvem-Soğucak hattına 1 olmak üzere, domates, kapya biber, kavun, karpuz ve yaban mersini gibi ürünlere hitap eden toplam 6 adet tahmin ve uyarı sistemi kurulmalıdır. Toplanan veriler İlçe Tarım Müdürlüğümüz tarafından mildiyö, alternaria, iç çürüklüğü gibi hastalıklar ve önemli sebze-meyve zararlıları yönünden değerlendirilmeli, gerekli görüldüğünde mücadele uyarıları Ziraat Odamız aracılığıyla tüm çiftçilerimize duyurulmalıdır.
3. Yukarıda bahsettiğim en az 9 istasyon acilen kurulmalı ve faaliyete geçirilmelidir. İlçe Tarım Müdürlüğümüzde sadece bu konuda çalışacak personeller görevlendirilmelidir. Çiftçilerimizi temsil eden üretici örgütümüzle yani Ziraat Odasıyla koordinasyon sağlanması çok önemlidir.
4. Söz konusu istasyonlar için gerekli finansman Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Tarım Bakanlığı aracılığıyla sağlanabilir. Hiç şüpheniz olmasın, tarımsal teknolojileri çiftçilerimizle buluşturduğumuz ölçüde Mustafakemalpaşa kalkınacaktır. Bunun içindir ki İlçemizdeki kurumların, üreticilerimiz adına bu konuda gayret etmeleri hepimizi mutlu edecektir.
Huzurlu ve bereketli günler dilerim.